6 Nisan Cuma Reyting Sonuçları

6 Nisan Cuma Reyting Sonuçları
Birbirinden iddialı yapımların yarıştığı 6 Nisan Cuma günü reyting sonuçları belli oldu. TOTAL, AB ve ABC+ reyting sıralamasında hangi yapım birinci sırada yer aldı? Reytinglere dair tüm merak edilenler canlitv.com'da

Cuma günleri yayınlanan, Survivor, Arka Sokaklar, Aşk ve Mavi, Şevkat Yerimdar gibi yapımların reyting yarışı nasıl sonuçlandı? Geçtiğimiz hafta TOTAL grubunda birinci sırada yer alan alan Arka Sokaklar dizisi geçtiğimiz hafta yakaladığı başarıyı bu hafta reyting sonuçlarında sürdürmeyi başardı mı?

TOTAL reyting sonuçlarında Arka Sokaklar, 7,41'lik izlenme oranıyla zirvede yer alırken, Survivor 6,6 izlenme oranıyla ikinci sırada yer aldı. Aşk ve Mavi dizisi üçüncü sırada, İstanbullu Gelin dördüncü sırada yer alırken AB'de durumlar tam tersi.

AB reyting sonuçlarında, İstanbullu Gelin 9,03 izlenme oranıyla birinci sırada, Survivor 6,98 izlenme oranıyla ikinci sırada, Arka Sokaklar 4,59 izlenme oranıyla beşinci sırada yer aldı.

TOTAL, AB ve ABC+ ilk 100 ayrıntılı reyting listesine ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayın

06 Nisan Cuma reyting sonuçları

Reyting nedir?

Televizyon yayıncılığın vazgeçilmez bir parçası olan reyting sözcüğü dilimize ingilizce rating kelimesinden geçmiştir. Derece, derecelendirmek, Ölçümleme gibi anlamlara gelen reyting ülkemizde genellikle televizyon kanalları ve programlarının izlenme oranının ölçümlenmesinde kullanılır.

Reytingler nasıl ve neden ölçülür?

Ülkemizde ilk reyting ölçümü Avrupa'da bir çok ülkenin reyting ölçümlemesini yapan AGB Nielsen tarafından yapılmıştır. Bir süre avrupa şirketinin üstlendiği reyting sonuçlarını daha sonralarda TNS üstlenmiştir.

Televizyon reytingleri peoplemeter adı verilen özel bir cihazla hesaplanır. Peoplemeter sadece TNS tarafından belirlenen ailelerde bulunur. Normal bir uydu alıcısından izlenen kanalın reyting listelerine hiç bir etkisi yoktur.

Reyting sonuçlarının hesaplanması için TNS, eğitim ve ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak gruplandırdığı 2201 haneye peoplemeter adı verilen cihazı kullandırıyor. Bu cihazı kullanan haneler karşılığında para ile değil çeşitli hediyelerle ödüllendiriliyor. Ve peoplemeter cihazından kimseye bahsetmemeleri gerektiğinin altını çizmek gerekiyor.

Peki reytingler ne işe yarıyor?

Sıradan bir televizyon izleyicisi için reytingler pek birşey ifade etmez ancak kanallar için reytingler büyük önem taşımaktadır. Şöyle ki ortada büyük bir pasta var ve her kanal bu pastadan büyük dilimler almak istiyor. Ne kadar büyük dilim o kadar kâr. Yani kısaca özetlemek gerekirse, reytingler kanalların reklam alabilmesi için en büyük etkendir. Reyting sıralamasında alt sıralarda yer alan bir çok dizi reklam alamadığı için yayından kaldırılıyor.

TOTAL ve AB grubu nedir?

Reyting sonuçları hesaplanır, reyting sıralaması yapılırken, peoplemeter cihazı kullanan haneler çeşitli gruplara ayrılır. Bu gruplar poplemeter cihazı kullanan hanenin reisinin eğitim ve iş düzeyine göre belirlenmektedir. Bu gruplar AB, C1, C2, DE'dir. Eğitim ve iş durumu iyi olan hane AB grubunda listelenir. C1, C2, DE sıralamasına doğru hanelerin eğitim ve iş düzeylerinin düştüğü gözlemlenir. Tüm gruplarının toplamına TOTAL grubu adı verilir.

Reyting sonuçları hakkında merak edilen bir çok soruyu bu yazıda cevaplandırmaya çalıştık. Merak ettiğiniz veya eklemek istediğiniz bilgileri yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

06-04-2018
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler