16 Mayıs Çarşamba Reyting Sonuçları

16 Mayıs Çarşamba Reyting Sonuçları
Reyting sonuçları belli oldu. 16 Mayıs Çarşamba günü Sen Anlat Karadeniz mi, Diriliş Ertuğrul mu daha çok izlendi? TOTAL, AB, ABC+ günlük reyting sıralamasında hangi yapım ne kadar izlenme oranı elde etti? İşte ayrıntılar...

16 Mayıs Çarşamba reyting sonuçları belli oldu. TOTAL'de 'Sen Anlat Karadeniz' dizisi birinci sırada, TRT1 ekranlarında yayınlanan 'Diriliş Ertuğrul' dizisi ikinci sırada, ATV'nin imsak vakitleri programı üçüncü sırada yer aldı.

AB Grubu izlenme oranlarında 'Diriliş Ertuğrul' birinci sırada, 'Sen Anlat Karadeniz' ikinci sırada, 'Liderler Fox'ta' üçüncü sırada yer aldı.

Ayrıntılı 16 Mayıs reyting sonuçlarını görmek için tıklayın;

Reyting nedir?

Televizyon yayıncılığın vazgeçilmez bir parçası olan reyting sözcüğü dilimize ingilizce rating kelimesinden geçmiştir. Derece, derecelendirmek, Ölçümleme gibi anlamlara gelen reyting ülkemizde genellikle televizyon kanalları ve programlarının izlenme oranının ölçümlenmesinde kullanılır.

Reytingler nasıl ve neden ölçülür?

Ülkemizde ilk reyting ölçümü Avrupa'da bir çok ülkenin reyting ölçümlemesini yapan AGB Nielsen tarafından yapılmıştır. Bir süre avrupa şirketinin üstlendiği reyting sonuçlarını daha sonralarda TNS üstlenmiştir.

Televizyon reytingleri peoplemeter adı verilen özel bir cihazla hesaplanır. Peoplemeter sadece TNS tarafından belirlenen ailelerde bulunur. Normal bir uydu alıcısından izlenen kanalın reyting listelerine hiç bir etkisi yoktur.

Reyting sonuçlarının hesaplanması için TNS, eğitim ve ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak gruplandırdığı 2201 haneye peoplemeter adı verilen cihazı kullandırıyor. Bu cihazı kullanan haneler karşılığında para ile değil çeşitli hediyelerle ödüllendiriliyor. Ve peoplemeter cihazından kimseye bahsetmemeleri gerektiğinin altını çizmek gerekiyor.

Peki reytingler ne işe yarıyor?

Sıradan bir televizyon izleyicisi için reytingler pek birşey ifade etmez ancak kanallar için reytingler büyük önem taşımaktadır. Şöyle ki ortada büyük bir pasta var ve her kanal bu pastadan büyük dilimler almak istiyor. Ne kadar büyük dilim o kadar kâr. Yani kısaca özetlemek gerekirse, reytingler kanalların reklam alabilmesi için en büyük etkendir. Reyting sıralamasında alt sıralarda yer alan bir çok dizi reklam alamadığı için yayından kaldırılıyor.

TOTAL ve AB grubu nedir?

Reyting sonuçları hesaplanır, reyting sıralaması yapılırken, peoplemeter cihazı kullanan haneler çeşitli gruplara ayrılır. Bu gruplar poplemeter cihazı kullanan hanenin reisinin eğitim ve iş düzeyine göre belirlenmektedir. Bu gruplar AB, C1, C2, DE'dir. Eğitim ve iş durumu iyi olan hane AB grubunda listelenir. C1, C2, DE sıralamasına doğru hanelerin eğitim ve iş düzeylerinin düştüğü gözlemlenir. Tüm gruplarının toplamına TOTAL grubu adı verilir.

17-05-2018
Yazar Hakkında
Yorumlar
Etiketler